Ormanlar, genel görüntüsünün aksine yalnızca ağaçlardan ibaret değildir. Aynı zamanda pek çok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Tek bir yetişkin ağacın 2 ile 10 kişinin günlük oksijen kaynağını oluşturduğu tahmin edilmektedir ve ormanların sık yapısını düşündüğümüzde kaç kişinin oksijen ihtiyacını karşıladığı hesaplanmalıdır. Bazı kaynaklara göre 40 kişinin bir saatte havaya verdiği karbondioksiti yetişkin bir çam ağacı 1 saat gibi kısa bir sürede oksijene dönüştürebilmektedir.
Ormanların insan üzerinde psikolojik ve fiziksel olumlu etkileri de göz ardı edilmemelidir. Doğa yürüyüşleri, kamp etkinlikleri, kuş gözlemciliği ve doğada gerçekleştirilen birçok etkinlikler, insanları şehrin stresli ve kirli dünyasından bir süreliğine bile olsa kurtarmaktadır. Tüm bu etkinlikler ekoturizmin gelişmesine olumlu katkı sağlamakta ve bölgenin gelişmesini de hızlandırarak olumlu bir biçimde etkilemektedir. Özel etkinlikler ve aktivitelerin dışında Tabiat Parkları, Milli Parklar, Kent Ormanları, Orman İçi Piknik Alanları gibi yerler de insanlar tarafından kullanılmaktadır.

Dünyaya Katkısı
Ormanlar içerisinde bulunan ağaçlar sayesinde dünyayı ve bizim yaşadığımız alanları bile serin, yaşanabilir sıcaklıkta tutmaya yardımcıdır. Erezyonu önleme konusunda da oldukça önemli bir görev üstlenmektedir ormanlar.
Ormanlar rüzgara karşı hassas ürünler için bir tampon bölge sağlayarak rüzgâr siperi işlevi görebilmekte ve ormanlık bölgelerin yakınında çiftçilik yapmayı daha etkin hale getirmektedir. Ayrıca ormanlar gürültü kirliliğini de neredeyse yüzde 50 oranında azaltabilmektedir. Ses ve gürültüler ormanlarda kaybolmaktadır. Ayrıca ağaçlar birer doğal gürültü bariyeri olarak düşünülebilir.
Ormanlar atmosfere dahi etki edebilecek güçtedir ve yağmur yağmasında bile etki edebilir. Yağmur denilince afet olarak değerlendirilen sele karşı da toprağın suyu emmesini kolaylaştırarak doğayı selden koruma görevini üstlenebilmektedir ve su ekonomisi olarak adlandırılan tüm coğrafi kapsama alanı boyunca yağmur suyunu oldukça eşit şekilde emerek ve yeniden dağıtarak doğal su döngüsünü sağlarlar. Sel haricinde ormanlar çığ felaketine karşı da koruyucu bir görev üstlenmektedir.
İlkbahar mevsimi boyunca, karların erime hızını düzenlemeye yardımcı olur ve çığ tehlikesini de bu biçimde azaltır. Tam bir süper kahraman olarak görünebilir ormanlar. Ormanları devasa süngerlere de benzetebiliriz. Yüzey boyunca suların kaymasına izin vermeyerek suyun büyük bir çoğunluğunu tutarlar. Böylece yer altı sularını depolama görevini de başarılı bir şekilde gerçekleştirir.

Sağlık Açısından Ormanlar
Doğaya karşı bunca görevin ve iyiliğin yanı sıra kansere karşı savaşma özelliği bilinen tüm bitkilerin yaklaşık yüzde 70’i yalnızca yağmur ormanlarında bulunduğu bilinmektedir. Ağaçlar besin zincirinin de önemli bir aracısı olarak hayatlarına devam ederler. Bu uzunca faydaları ormanların insanlar için önemi oldukça açık şekilde meydana çıkmaktadır.
Dünya üzerinde yaklaşık 300 milyon kadar insan ormanlarda yaşamaktadır; ormanlarda veya çevresinde yaşayan insanların yaşamı ise neredeyse tamamen yerli ağaçlara dayanmaktadır. Ormanlar, orman içinde ve dışında yaşayan insanlara çeşitli iş alanları sağlar, işsizliği önlemede etkin rol oynar, böylece köyden kente göçü azaltır.
Ormanlardan pek çok madde elde edilebilmektedir. Örneğin; odun, yaprak, çiçek, meyve, tohum, reçine, kabuk, kök, çalı, ot, av hayvanı, su, toprak, kil, taş, kömür ve madenler gibi çok sayıda ve değişik özelliklerde maddeler orman aracılığı ile elde edilmektedir.
Daha yaşanılabilir bir dünya var etmek adına ormanları korumak ve geliştirmek için elimizden geleni yapmamız gerekmektedir.