Kontrplak yapı endüstrisinde yaygın olarak kullanılan farklı ağaç türlerinden elde edilmektedir. Mobilya, dış cephe, reklam panosu, tekne yapımı gibi farklı sektörlerde kullanılmaktadır.
Katmanlı bir malzemedir, katmanların sayısı ile doğrudan kuvvet ile ilgilidir. Katman sayısı arttıkça kontrplak kalınlığı da artmaktadır.
Kontrplak kesimi yaparken genellikle tek katman kesimi yapılır daha sonra kesilen parçalar birleştirilir.
Kontrplak Kesilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle kontrplak levhalarının oldukça büyük olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu yüzden kullanacağınız ölçülerde kontrplak plakayı keserek daha kolay işlenebilir.
Kontrplak sabit bir alanda durmalıdır. Kaymamasına dikkat edilmelidir.
Testerenizin oldukça keskin olması gerekmektedir.
Keseceğiniz ölçüleri mutlaka bilmelisiniz doğru ölçü aldığınızdan da emin olmalısınız.
Daire kesim yaparken kabloya dikkat etmelisiniz.
Daire Testere Kontrplak Kesimi
Dairesel testere ile kontrplak kesmek içi öncelikle aşinalığınız olmalı. Bıçağınızın buna özel bir bıçak olması, dişlerinin buna uygun olması ve ölçünüze uyumlu olması gerekir.
Kontrplak kalınlığına bağlı olarak derinliğini de ayarlamanız gerekmektedir. 3 cmlik bir kontrplak keseceksiniz, testerenin kesme derinliği 3,5 cm olmalıdır.
Masa Testeresi İle Kontrplak Kesimi
Masa testeresi genellikle marangoz atölyelerinde bulunmaktadır. Bu alet kontrplak kesmek için daha kolaydır. Çünkü masanın kendine ait boşluktan bir testere çıkıntısı bulunur.
Masa testeresi ile kesim yaparken ölçünüzün kaymadığından emin olmalısınız. Her iki yandan da sıkıca tutularak itilmeli ve kayıp kaymadığı kontrol edilmelidir.
El Testeresi İle Kontrplak Kesimi
El testeresinin dişleri fazla olmalıdır. Seyrek dişli el testeresi ile kesim yapmak kolay olur ama kontrplak kenarları bu testere ile zarar görebilir.
Keskin ve esnek bir el testeresine sahip olmalısınız.
Kesim yapacağınız yere testereyi yerleştirerek kesmeye başlayabilirsiniz. Kesim yaparken dikkatli olup çizginizin dışına çıkmadan ilerlemelisiniz.